ambulanssjukvård

Prehospitala priset till simuleringsövningar

Prehospitala priset till simuleringsövningar
Ambulanssjukvårdare Carina Westergren i simulatorn på väg till en olycksplats. Bild: Johan Främst/Skaraborgs sjukhus.

I dag får ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus ta emot priset för att de lyckats skapa en simuleringsmiljö där personalen kan träna på allt från körteknik till patientbedömning.

”Syftet med priset är att premiera goda exempel som kan användas i vardagen och som framför allt ökar patientnyttan. 2017 års pristagare, ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus, utgör ett lysande sådant exempel”, skriver juryn i sin motivering.

Pristagaren utses av Vårdförbundet, Kommunal, Flisa, Falck samt Dagens Medicin och delas ut ikväll vid den årliga Flisa-konferensen.

Simuleringsmiljön består av en avställd ambulans och en projektor som visar olika miljöer. En docka med blodtryck och ett elektroniskt hjärta som kan reagera på olika läkemedel finns att öva på. Övningarna filmas och diskuteras i efterhand.

– Vi har med enkla medel skapat en miljö som liknar verkligheten. Grunden är att titta efter trender där folk är osäkra, så att vi kan fånga in det och sedan sätta in utbildningsinsatser. Det är inget betygstest, säger Magnus Danielsson, ambulanssjukvårdare och utbildningsledare vid ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus, till Dagens Medicin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida