(S) lovar ”studielön” för sjuksköterskor som specialistutbildar sig

(S) lovar ”studielön” för sjuksköterskor som specialistutbildar sig
Betald utbildning för sjuksköterskor som specialistutbildar sig - med samma villkor i hela landet, lovar Socialdemokraternas landstingspolitiker gemensamt. Arkivbild: Colourbox

I dag presenterar Socialdemokraterna sina vallöften inom vårdpolitiken. Snabbare cancerbehandling och betald specialistutbildning utlovas.

”Vårt vallöfte är att skapa en modell för alla landsting med studielön inom de områden där behoven är som störst”.

Det skriver företrädare för Socialdemokraternas ledning och (S)-politiker från landets 21 landsting och regioner på DN-debatt i dag.

Lika villkor i hela landet

Redan tidigare har partiet sagt sig vara positivt till Vårdförbundet förslag om betald specialistutbildning, AST, och Lena Hallengren, sjukvårdspolitisk talesperson, har i en intervju i senaste numret av Vårdfokus sagt att det behövs en modell som ger samma villkor över hela landet. Nu tycks partiet alltså ha fått med sig de egna landstingspolitikerna i den här frågan.

Ett annat vallöfte från (S) är att garantera alla patienter med cancer behandling inom fyra veckor efter remiss.

Införa vårdkontrakt

Partiet säger också att de vill stoppa ”privatiseringslinjen” inom vården och införa vårdkontrakt.

”Dagens vårdgaranti är otillräcklig. Vi går därför till val på att sjukvården ska införa vårdkontrakt/vårdöverenskommelser som omfattar alla delar i hälso- och sjukvården: besök, undersökningar, röntgen, remisser. Individen ska kunna påverka och ha information om hela vårdkedjan. Sjukvårdens tillgänglighet behöver öka för att på sikt bli helt köfri”, skriver partiet på DN debatt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida