Snabbare legitimation för utländsk vårdpersonal

Från och med nästa år ska det bli enklare för sjuksköterskor från länder utanför EU att få svensk legitimation. Detta genom att en ny utbildning skapas för denna grupp.

Medan det tar ett par veckor för en sjuksköterska från ett EU-land att få sin svenska legitimation kan det ta det uppåt fyra år om hon kommer från ett icke EU-land. Det ska den nya utbildning som regeringen nu har anslagit pengar till råda bot på.

?Positivt?

Annette Richardson är handläggare på Vårdförbundet. Hon tycker att det är ett bra initiativ.

? Vi behöver mer personal inom vården, och vill någon komma hit och jobba är det bra för Sverige, säger hon. Jag känner sjuksköterskor som tvingas arbeta som undersköterskor, och som alltså inte har möjlighet att utnyttja sin kompetens. Det här är positivt.

?Välkommet personaltillskott”

Också Sveriges kommuner och landsting välkomnar förslaget. Leif Lindberg är handläggare på förbundet:

? Det handlar ofta om sjuksköterskor med utbildning och lång erfarenhet av sitt jobb, som nu kan få möjlighet att utöva det. Till exempel som medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna.

Lärarutbildning redan i höst

Regeringen har för 2008 anslagit 46 miljoner kronor till den nya utbildningen för läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal, och 51 miljoner kronor för de båda åren därpå. Det är universitet och högskolor som ska ge utbildningarna.

En liknande utbildning för jurister, lärare och förvaltningsutbildade ska också genomföras. Lärarutbildningen ska börja redan i höst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida