Socialdemokrater i Stockholm vill ha betald specialistutbildning

Socialdemokraterna i Stockholm lovar betald specialistutbildning om de vinner valet. Men en rödgrön regering tänker inte göra någon sådan satsning på nationell nivå över hela landet.

9 september 2010

Utspelet från socialdemokraterna i Stockholm kom i förmiddags samband med att Vårdförbundet träffade politiker utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vårdförbundets ordförande Anna–Karin Eklund läste upp ett brev med krav på bland annat betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Då lovade finanslandstingsrådskandidaten Ilija Batljan (S) en utbildningssatsning för bland andra barn-, operations- och distriktssjuksköterskor. Uppemot 300 sjuksköterskor ska få lön under utbildningen om de rödgröna vinner landstingsvalet.

– Där finns stora brister och vi kan inte vänta på att staten tar sitt ansvar, sade han.

Om hans eget parti vinner riksdagsvalet kommer han dock att få fortsätta vänta – en betald specialistutbildning enligt läkarmodell är inget som en rödgrön regering kommer att satsa pengar på. I senaste numret av Vårdfokus säger Ylva Johansson, vårdpolitisk talesman för socialdemokraterna, att det är upp till varje landsting att ta ansvar för detta.

Ilija Batljan menar att det är två olika saker och att han är pragmatisk.

– Det är inte ovanligt att behoven varierar i landet. Som politiker ska man inte lova mer än vad man kan hålla.

Vårdförbundet vill ha en generell lösning

Foto: Pernille Tofte
Vårdförbundets Anna-Karin Eklund
läste upp ett öppet brev. Foto: Pernille Tofte

Anna–Karin Eklund välkomnar att Stockholm gör en utbildningssatsning men anser att det behövs mer än punktinsatser.

– Vi vill ha en lösning överlag och jag märker att det finns en ganska stor samsyn mellan blocken att se över utbildningen så att vi får något som liknar läkarnas, säger hon.

Vårdförbundet vill ha betald specialistutbildning för sjuksköterskor, att det sker i tjänsten och att det sedan kopplas tydligt till det nya arbetsområdet.

Alliansen lovar betald specialistutbildning

I dag kan Vårdfokus även berätta att den nuvarande regeringen lovar att införa en betald specialistutbildning under den kommande mandatperioden om de får behålla makten. Läs mer: ”Regeringen lovar införa betald specialistutbildning” 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida