Sommarpraktik ska få unga killar att välja vårdyrken

Sommarpraktik ska få unga killar att välja vårdyrken
Abdirashid Mohamed och Mortaza Kazimi får pröva på sjuksköterskeyrket via projektet Hello people vid Mälardalens högskola i Eskilstuna. Foto: Robin Melender

Vid Mälardalens högskola i Eskilstuna pågår just nu en utbildning där 22 killar från olika utsatta grupper får testa vårdyrken. Syftet är motarbeta invanda genusmönster och samtidigt verka för integration.

För tredje året i rad genomförs projektet Hello people på Mälardalens högskola. Hello people är en sommarpraktik som ska få fler killar att bli nyfikna på, och i framtiden eventuellt välja, traditionellt kvinnliga yrken. Under en treveckorsperiod får deltagarna nosa på yrken som bland annat sjuksköterska, barnmorska och sjukgymnast.

Kommer från Syrien, Afghanistan och Irak

Nytt för i år är att man har riktat sig till unga män som saknar sociala nätverk. Flera av deltagarna är nyanlända till Sverige, söker asyl eller har ett förflutet med sociala problem. Alla har fått utbildningen genom att de sökt sommarjobb via kommunen, därför får också alla deltagare lön.

– De flesta har varit Sverige under en väldigt kort tid och kommer från länder som Syrien, Afghanistan och Irak. Många saknar gymnasieutbildning och har endast läst språkinduktion, säger projektledaren Robin Melender.

Fokus på jämställdhet

Varje yrke har egna temadagar där deltagarna också fått komma ut på arbetsplatserna. Utöver det har föreläsare från de olika områdena bidragit med teori. Under sjuksköterskedelen fick deltagarna testa olika faktiska arbetssituationer. Enligt Robin har många fått en helt annan syn på yrkesgrupperna och på mäns roll inom dem.

– Genom hela utbildningen har vi haft ett starkt fokus på den ojämna könsfördelningen. Det har hela tiden varit livliga diskussioner kring normer och manlighet. Även om inte alla håller med om allt, så har flera sagt att de fått en helt annan bild av hur det är att arbeta som till exempel sjuksköterska, säger Robin Melender.

Mälardalens Högskola genomför också systerprojektet Hello World, en utbildning där tjejer får testa olika tekniska utbildningar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida