Utbildning för biomedicinska analytiker läggs ner i Lund

Utbildning för biomedicinska analytiker läggs ner i Lund
Den ettåriga utbildningen i biomedicinsk laboratorievetenskap vid Lunds universitet försvinner. Arkivbild: Colourbox

Medicinska fakulteten vid Lunds universitet ska spara pengar och lägger därför ner den ettåriga utbildningen i biomedicinsk laboratorievetenskap.

Sammanlagt behöver medicinska fakulteten dra in ungefär 150 utbildningsplatser de fem kommande åren. Förra veckan beslutade fakultetens styrelse om nerdragningarna för 2013. Den väljer att låta kvasten gå över den biomedicinska laboratorievetenskapen och biomedicinarutbildningen.

Konkret betyder det att de åtta utbildningsplatserna på den ettåriga utbildningen till biomedicinsk analytiker försvinner hösten 2013. Utbildningen har varit ett komplement som inneburit att studenter med exempelvis en kandidatexamen i biomedicin kunnat studera ett år och få legitimation som biomedicinsk analytiker.

Anne Berndt, förbundsombudsman på Vårdförbundet, beklagar nerskärningen:

– Vi har en otrolig brist på biomedicinska analytiker. Den här utbildningen var en möjlighet för studenter med naturvetenskaplig bakgrund att få den kliniska kompetensen och legitimation som biomedicinsk analytiker. Så visst är det tråkigt att den lägger ner, säger hon.

Mindre pengar

Nerdragningarna beror dels på att Lunds universitet har fått minskat utbildningsansvar, dels på att universiteten inte längre får ersättning för de så kallade nollpoängarna, det vill säga de studenter som är registrerade vid fakulteten men som inte tar examen. Sammantaget betyder det här mindre pengar.

– Det här är egentligen inget nytt, men det är nu som vi ser konsekvenserna, säger Cecilia Lundberg som är vicedekan på medicinska fakulteten med särskilt ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå.

 Två tredjedelar av budgeten går åt till utbildningarna för sjuksköterskor och läkare.

– De utbildningarna kan vi inte skära i då vi har ett direkt utbildningsuppdrag från regeringen, säger hon.

Fler utbildningar i farozonen

Fler nerdragningar är på gång. Men Cecilia Lundberg vet ännu inte hur de kommer att se ut eller inom vilka områden de ska ske. Hon har fått i uppdrag av fakultetsstyrelsen att ta fram kriterier för det fortsatta arbetet.

– Vi vänder och vrider på alla utbildningar, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida