Val 2014. AST-tjänster i Skåne om S får styra efter valet

Val 2014. AST-tjänster i Skåne om S får styra efter valet
Henrik Fritzon, socialdemokratiskt regionråd i Skåne. Foto: Jens Ohlsson

Oppositionspartiets vallöfte = betald specialisttjänstgöring enligt Vårdförbundets modell.

4 september 2014

– De som vill utbilda sig till specialistsjuksköterskor är inte 23, utan 35-40-år och försörjer barn och har hus. Då är det inte rimligt att du ska behöva ta tjänstledigt och studielån. Då måste du få göra det med lön, säger Henrik Fritzon, socialdemokratiskt regionråd i Skåne.

Löfte om AST

Om hans parti får styra i Region Skåne efter valet lovar han därför att starta 75 utbildningsplatser per år, till en början under kommande mandatperiod, där grundutbildade sjuksköterskor ska få möjlighet att specialistutbilda sig inom en anställning. Bakgrunden är det stora behovet av specialistutbildade sjuksköterskor.

I dag finns 337 specialistutbildningsplatser på högskolor och universitet i Skåne. Det Socialdemokraterna vill göra är att upphandla ytterligare 75 utbildningsplatser som ska utformas enligt Vårdförbundets utbildningsmodell för sjuksköterskor, AST, akademisk specialisttjänstgöring.

Gillar modellen

– Det här är den mest kompletta och genomtänkta modellen som tagits fram. Det är rimligt att tänka i samma banor som hur läkare få utbilda sig, att även sjuksköterskor gör det i form av en anställning, säger Henrik Fritzon.

Nationellt har inte ditt parti gått ut med något löfte om betald specialistutbildning enligt AST-modellen, varför inte?

– Jag kan tänka mig att man vill att det ska vara landstingspolitikerna själva som får bestämma om detta och så är det såklart en fråga om kostnader. Men det är klart att jag hoppas att fler S-styrda landsting tar efter detta efter valet, eftersom jag tycker det är en bra modell.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida