Val 2014. Socialdemokraterna i Blekinge lovar AST för sjuksköterskor

Val 2014. Socialdemokraterna i Blekinge lovar AST för sjuksköterskor
Vårdförbundets ordförande i Blekinge, Gunilla Månsson, diskuterar AST med det socialdemokratiska landstingsrådet Kalle Sandström. Foto: Margareta Sundkvist

Även Blekingelandstinget inför akademisk specialisttjänstgöring i höst — om S får som de vill efter valet.

8 september 2014

De senaste veckorna har Vårdförbundets förslag till akademisk specialisttjänstgöring, AST, tagits emot väl i flera landsting (se länkar till höger om artikeln). Nu är det på gång även i Blekinge.

Gunilla Månsson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i länet, är glad.

– Det är jätteroligt att landstingspolitikerna har lyssnat på oss och nu vill genomföra en akademisk specialtjänstgöring, AST, enligt den modell som Vårdförbundet har lanserat, säger hon.

Steg ett blir att bygga upp en struktur där arbetsgivaren inrättar utbildningstjänster inom ramen för sjuksköterskors anställning.

– Fördelen för arbetsgivaren är att kunna styra utbildningen mot de områden där det är brist. Landstinget Blekinge har framför allt behov av sjuksköterskor med specialistkunskaper om äldre.

Förankra sina kunskaper

Den stora vinsten för medlemmarna är att få sin specialistutbildning betald av arbetsgivaren.

– Landstinget har betalat ett utbildningsanslag tidigare, men det motsvarar inte denna studielön. Fördelen med AST är också att kunna studera och samtidigt pröva och förankra sådant man lär sig i den kliniska verksamheten, säger Gunilla Månsson.

Och om Socialdemokraterna inte vinner valet i Blekinge?

– Vi har haft samtal med de borgerliga partierna också. Om de skulle vinna förväntar jag mig att de samtalen fortsätter.

Enligt överenskommelsen med Vårdförbundet kommer landstingets tjänstemän att få direktiv från politikerna att införa AST så snart valresultatet är klart.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida