Vårbudgeten: Ingen satsning på specialistsjuksköterskor

Vårbudgeten: Ingen satsning på specialistsjuksköterskor
Regeringens vårproposition lovar pengar till stärkt vårdgaranti och en prestationsbaserad ersättningsmodell för patientsäkerhetsarbete. Ingenting sägs dock om specialistutbildningarna för sjuksköterskor. Arkivbild: Colourbox

I valrörelsen lovade alliansen betald specialistutbildning. Men än har det inte kommit några skarpa förslag om hur det ska gå till. I vårbudgeten, som presenterades i dag, fanns inte ett ord om specialistsjuksköterskornas villkor.

13 april 2011

– Tyvärr har den här frågan inte tagit några större steg framåt, så utifrån det hade jag väl inte väntat mig att det skulle komma pengar i den här budgeten. Men jag tycker det är olyckligt att det inte händer mer trots att alla är medvetna om vilket stort problem det är, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Hon ser det som mycket viktigt att regeringen snarast lyfter frågan om bättre villkor för specialistsjuksköterskorna.  Både när det gäller utbildning och lön.

– Det måste löna sig att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska. Jobbskatteavdraget gynnar inte våra professioner mer än en sopåkare eller busschaufför, säger Anna-Karin Eklund.

Vårdsatsningar

Vårpropositionen innehåller pengar till en stärkt vårdgaranti.

För att få fler privata vårdföretagare inom äldreomsorgen ges också pengar till kommuner som inför valfrihetssystem.

Regeringen fortsätter även att ge morötter till landsting som lyckas bli effektivare. Nu kommer de som lyckas med patientsäkerhetsarbetet att få dela på 500 miljoner kronor extra.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida