Världen väntar, gör det inte svårt

Vi måste våga ta kontakt med andra forskare i världen, det finns massor som har samma intressen som vi och som vi kan samarbeta med.?

29 juli 2009

Jag arbetar som lektor på Mälardalens högskola och har under läsåret 08-09 haft möjligheten att vistas på Florida Atlantic University i USA. ?

Upprinnelsen till min vistelse var att jag var på semester i Florida och då mailade till ett universitet som jag tyckte hade en intressant sjuksköterske-utbildning och forskning. Jag blev inbjuden till en lunch och det ledde till min ettåriga vistelse. Se så enkelt det kan vara!?

Det är just detta jag tycker är viktigt att framföra, mitt budskap är att uppmuntra andra forskare och då framför allt unga nydisputerade att ta steget att söka nya kontakter i andra länder. Ett forskningssamarbete behöver inte vara en vistelse på ett annat universitet, man behöver inte ha en massa pengar till resor. I dagsläget finns all teknik för att möjliggöra samarbete, det är inga problem att ha videokonferens med andra länder. ?

Tråkigt nog upplever jag att vi i Sverige är lite rädda för att söka kontakt och inleda forskningssamarbete med övriga länder. I Sverige talar vi mycket om hur viktigt det är att samarbeta med andra, men från ord till handling är det långt. ?

Jag tror inte att vi enbart kan luta oss tillbaka och hoppas att andra ska söka kontakt med oss. Vi måste själva våga ta steget ut i världen, och även om världen är stor så är den inte farlig!??

Man behöver inte vara världsledande på något eller ha en hög med artiklar publicerade för att våga söka kontakt. Det finns massor av forskare runt om i världen som har samma intressen och ett litet mail eller ett telefonsamtal kan innebära stora förändringar. Så våga ta steget!?
– Gabriella Engström?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida