Västerbotten andra landstinget att införa AST för sjuksköterskor

Västerbotten andra landstinget att införa AST för sjuksköterskor
Vårdförbundets ordförande i Västerbotten, Charlotta Hellström, är mycket nöjd med överenskommelsen med landstinget som skrivs under idag.

Följer efter Kalmar och satsar på akademisk specialisttjänstgöring med lön under utbildningen.

2 september 2014

Sittande politisk majoritet i Västerbottens landsting, socialdemokraterna och miljöpartiet, vill satsa på Vårdförbundets utbildningsmodell för sjuksköterskor, AST, akademisk specialisttjänstgöring.

Överenskommelsen skrivs på tillsammans med Vårdförbundet nu i eftermiddag.

– Jag är otroligt glad att de vill satsa på vidareutbildning för sjuksköterskor. Det är en jämställdhetsfråga i vården. Läkarna har lön under sin vidareutbildning och snäpper också upp i lön efteråt, säger Charlotta Hellström, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten.

Kalmar var första landstinget

Kalmar var först ut att införa Vårdförbundets förslag. Och nu följer Västerbotten efter, men i mindre skala. Till att börja med erbjuds fem tjänster år 2015.

Den mindre satsning beror på att landstinget tänker ha kvar möjligheten till utbildningsbidraget för sjuksköterskor som går specialistutbildning. Det ger i dag ungefär 15 000 kronor i månaden.

Helt enligt förslaget ska Västerbottens nya akademiska specialisttjänstgöring innebära en tillsvidareanställning i den verksamhet där specialistkunskap efterfrågas. Tjänsten kommer att innehålla både studier på högskola eller universitet och kliniskt arbete.

– Nu ska arbetsgivaren se över vilken kompetens de har behov av. Personerna som får tjänsterna ska också vara drivande och utveckla både yrket och arbetet på kliniken, säger Charlotta Hellström.

Trygg även vid maktskifte

Hon känner sig trygg med satsningen även om det blir maktskifte i landstinget efter valet.

– Jag tror absolut att vi kan göra en överenskommelse med alliansen också. Både folkpartiet och kristdemokraterna har specialistutbildningen som valfråga här.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida