Yoga hjälper patienter efter stroke

Yoga hjälper patienter efter stroke
Yoga och meditation hjälper vid mental trötthet, visar en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Arkivbild: Motsphotos

Patienter som drabbas av hjärntrötthet efter en hjärnskada kan minska sina besvär med hjälp av yoga och meditation. Till exempel efter en stroke. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

27 september 2012

– Vi är överraskade av resultatet. Trötthet och stress minskade markant och vi såg en signifikant förbättring under bara åtta veckor, säger Birgitta Johansson, specialist i neuropsykologi och en av forskarna bakom studien.

Stress och sömnproblem

Personer som får en hjärnskada till följd av stroke eller kraftigt våld mot skallen drabbas nästan alltid av så kallad hjärntrötthet.

De blir känsligare för stress, får problem med minnet och svårt att koncentrera sig. Personen får svårt att ta initiativ, får sömnproblem, blir gråtmild och känslig för ljud och ljus.

Mindfulness ger resultat

Någon bra behandling mot hjärntrötthet har hittills inte funnits, men nu har forskare vid Sahlgrenska akademin kommit fram till att stressreduktion som bygger på mindfulness ger positiva resultat. Övningarna innehåller yoga, meditation och så kallad kroppsskanning.

– Vår studie visar att mindfulness kan bli en viktig pusselbit i behandlingen av patienter som lider av svår mental trötthet efter skallskada eller stroke, säger Birgitta Johansson.

Studien Mindfulness-based stress reduction (MBSR) improves long-term mental fatigue after stroke or traumatic brain injury publiceras i den vetenskapliga tidskriften Brain Injury.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida