Bestående skador av acnebehandling

Efter behandling med triklorättiksyra fick 27-åringen bestående hudskador i form av ärr och pigmentfläckar i snart sagt hela ansiktet, en behandling som räknas som hälso- och sjukvård.

Kvinnan behandlades av en undersköterska på en privatklinik. Efteråt fick kvinnan en svår infektion med var i hela ansiktet. Hon anmälde undersköterskan och den sjuksköterska som var klinikens vd till hsan. Kvinnan hävdade dels att syran var applicerad för länge, dels att hon aldrig informerades om möjliga risker och biverkningar som pigmentfläckar, ärr och inflammation i huden. ?

Behandlingen kemisk peeling syftar till att ta bort de översta hudcellerna, skrev sjuksköterskan till Ansvars­nämnden. Det görs genom den kemiska reaktion som uppstår då triklorättiksyra anbringas på ansiktshuden. Hudterapeuten som utförde behandlingen är specialutbildad i metoden, skrev sjuksköterskan och kvinnan informerades före ingreppet om både förväntad reaktion och eventuella biverkningar. ??

Triklorättiksyra är ett mycket starkt hudetsande medel som kan användas på medicinska indikationer men det får i princip inte ingå i kosmetiska eller hygieniska produkter, skriver Ansvarsnämnden. Anmälan mot undersköterskan kan inte prövas eftersom hon inte arbetade vid en sjukvårdsinrättning och varken är legitimerad eller biträdde en legitimerad yrkesutövare när hon gav behandlingen.?

Kliniken anger i sin marknadsföring att all personal är medicinskt utbildad, att en läkare är knuten till kliniken och att acnebehandling utförs. Det inkluderar acneärr som har uppståttsom komplikation efter acneinfektion, hävdar nämnden. Klinikens acne­-behandling är därför hälso- och sjukvård. Sjuksköterskan skulle som verksamhetsansvarig ha sett till att det fanns rutiner så att personalen lämnar tillfredsställande information om riskerna med behandlingen. Av dokumentationen framgår att sjuksköterskan hade informerats om varbildningen på kvinnans kinder. Hon borde då ha hänvisat henne akut till läkare, skriver nämnden och ger henne en varning (hsan 2009/1850:b2).?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida