utredda fall

Blödde kraftigt – men nekades ambulans

En sjuksköterska vid larmcentralen i Malmö får kritik för att ha felbedömt en kvinna som ringde och berättade att hon hade kraftiga buksmärtor och blödde kraftigt från underlivet. Kvinnan hänvisades till att ta taxi.

19 augusti 2019

I en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, berättar den 25-åriga kvinnan själv om hur hon upplevde bemötandet när hon ringde 112: ”Denna natt fick jag fruktansvärda smärtor och blodet forsade ur mig. Efter långt övervägande med mig själv ringde jag 112, vill ju inte vara till besvär, men det var jag tydligen ändå”.

Enligt journalanteckningarna berättade kvinnan för larmoperatören att hon hade blödningar och kraftiga buksmärtor och att hon tagit abortpiller två veckor tidigare.

Larmoperatören frågade en sjuksköterska om råd. Denne förklarade att kvinnan kunde ta ta taxi till akuten, vilket larmoperatören vidareförmedlade till kvinnan.

Sjuksköterskan på larmcentralen borde ha tagit över samtalet, anser Ivo i sitt beslut. För att kunna göra en korrekt bedömning skulle frågor ha ställts om bland annat smärtornas karaktär och hur stor blödningen var.

Kvinnan berättar i sin anmälan att hon övervägde att stanna hemma, men att hon till sist ringde efter taxi och tog sig till akuten. Väl där behövde hon fyra påsar blod.

Fotnot: I Region Skåne är larmoperatörerna anställda av SOS Alarm medan sjuksköterskorna är anställda av Region Skåne.

Diarienummer hos Ivo: 8.2.1-42490/2018-21.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida