Distriktssköterska kritiseras – man avled efter huvudskada

Trots att mannen kräktes efter att ha slagit huvudet i betongplatta kontaktades ingen läkare.

I samband med att den 89-årige mannen höll på att pyssla om bilen i garaget kom hemtjänstpersonalen ut till honom. Han blev så överraskad att han föll och slog huvudet i betonggolvet.

Hemtjänsten kontaktade en distriktssköterska. I samband med att hon besökte mannen kräktes han, vilket i sig kan vara ett tecken på allvarlig hjärnskakning. Trots det kontaktade sjuksköterskan ingen läkare. Istället bad hon hemtjänstpersonalen att titta till mannen en gång extra under kvällen.

Blev förvirrad

Två dagar senare verkade mannen förvirrad och hade svårt att hitta ord. Hemtjänsten kontaktade ambulans som körde mannen till Sollefteå sjukhus där han dagen efter opererades för ett subduralhematom, det vill säga en blödning under den hårda hjärnhinnan.

Operationen gick bra, men när mannen dagen efter operationen kontrollröntgades försämrades hans tillstånd plötsligt. Han fördes till operation där man upptäckte ett stort hjärnödem. Ytterligare en dag senare avled mannen.

Kritiseras av Ivo

En av mannens systrar har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som kritiserar sjuksköterskan för att hon inte kontaktade läkare utan istället överlät på hemtjänstpersonalen att göra ett extra besök hos honom på kvällen.

Myndigheten konstaterar att vid ett kraftigt trauma mot huvudet är det en läkares uppgift att göra den medicinska bedömningen och ta ställning till datortomografi och/eller skärpt neurologisk övervakning.

Även läkarna som behandlade mannen på sjukhuset kritiseras för att inte ha ordinerat skärpt neurologisk övervakning av mannen efter operationen och inte heller sett till att de blodprover som normalt ska tas efter ett sådant ingrepp togs.

Diarienummer: 8.2-13143/2014-45.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida