Läkare kritiseras för brutal nedsövning av pojke

Trots att den sexårige pojken grät och skrek, hölls han fast och sövdes ned.

Nu får narkosläkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som också ifrågasätter varför ingen annan i personalen ingrep.

Pojken, som då var 6 år gammal, skulle behandlas för polyp i näsan. Eftersom han var mycket rädd för blod, nålar och att bli undersökt fick han först träffa en sjuksköterska för att förbereda sig mentalt.

Samma dag pojken skulle opereras fick han träffa samma sjuksköterska som åter igen gick igenom vad som skulle ske. Men när en nål skulle sättas i barnets arm och det misslyckades, blev pojken ledsen och rädd. Mer personal kom in i rummet och det beslutades att pojken skulle få en mask och sövas.

Tvingade ner pojken

Enligt mammans anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, blev hennes son livrädd och till slut var det flera personer som fick tvinga ner honom för att lyckas sätta på masken.

”Det går inte att beskriva hur hjärtskärande det är att bevittna”, skriver mamman.

Hon skriver också att pojken hade mardrömmar och sov dåligt flera veckor efter händelsen. Hon är rädd att han har fått men för livet.

Läkaren kritiseras

Ivo kritiserar nu ansvarig narkosläkare för hur pojken behandlades. Av Ivo:s beslut framgår att narkosläkaren själv tyckte att barnet hölls i allt för hårt och att hen i efterhand har insett att behandlingen borde ha avbrutits.

Ivo kommer fram till samma sak – att det tvång som användes inte är förenligt med god vård. Dessutom konstaterar myndigheten att ingen annan i operationsteamet ifrågasatte situationen eller försökte göra något för att stoppa den.

Diarienummer hos Ivo: 9.2-52980/2012-17

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida