Larm felade när patient fick hjärtstopp

Larm felade när patient fick hjärtstopp
En patient som drabbades av hjärtstopp vid Skånes universitetssjukhus i Malmö fick på grund av ett larmfel aldrig den hjälp som behövdes. Arkivbild: Colourbox

En patient som vårdades vid Skånes universitetssjukhus i Malmö avled efter att ha drabbats av hjärtstopp. Personalen larmade efter förstärkning, men  på grund av teknikfel kom signalen aldrig fram. Det visar den efterföljande utredningen.

Det var i slutet på mars i år som den svårt sjuke patienten drabbades av plötsligt hjärtstopp. Personalen på avdelningen påbörjade omedelbart hjärtlungräddning och larmade efter förstärkning.

När tio minuter hade passerat och ingen extrapersonal dykt upp larmade man återigen. Vid den tidpunkten var dock prognosen kraftigt försämrad och strax därpå avbröts hjärtlungräddningen och patienten avled.

Den interna utredningen som följde visar att larmet aldrig nådde berörd personal. Orsaken ska ha varit att tekniker till en av regionens underleverantörer hade uppdaterad larmets programvara utan att sedan kontrollera om det fungerade.

En lex Maria-anmälan har nu gjorts till Socialstyrelsen och larmleverantören har uppdaterat sina rutiner och kontroller.

Chefläkaren Eva Ranklev Twetman, som skrivit under lex Maria-anmälan, bedömer det som osannlikt att patienten skulle ha överlevt, även om larmet hade fungerat och förstärkning hade kommit.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida