Utredda fall

Missade stroke hos bebis

När barnet blev kraftlöst i arm och ben gav SOS Alarm mamman rådet att avvakta. Väl på sjukhus saknades rutiner så diagnos och behandling dröjde.

4 oktober 2017

Ett tidigare friskt barn, nio månader gammalt, fick plötsligt svårt att hålla balansen, var kraftlöst i höger arm och ben och dreglade. Mamman ringde 112 och fick rådet att avvakta, men körde själv till sjukhuset. ?

Symtomen konstaterades av en läkare som kontaktade bakjouren. Mamman ville att en neurolog skulle undersöka men fick till svar att de inte arbetar på söndagskvällar, ett faktum som kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. ?

Barnets tillstånd förvärrades. Två och en halv timme efter ankomsten till sjukhuset gjordes en datortomografisk undersökning av skallen. Ingen blödning, tumör eller infarkt kunde ses och barnet lades in för övervakning. ??

Dagen efter kontaktades en barnneurolog. En undersökning med magnetkamera visade en stroke och behandling inleddes. ?

Ivo påminner om att även om stroke är ovanligt hos barn drabbar det mellan 25 och 45 varje år. SOS Alarm får kritik för att inte ha skickat en ambulans och sjukhuset för att inte ha klarat att planera, leda och kontrollera verksamheten så att god hälso- och sjukvård uppfylls enligt lagen, skriver Ivo. ?

Sjukhuset har tagit fram nya riktlinjer för barnsjukvård gällande stroke, utbildat medarbetare och inrättat en bakjour för barnneurologi. Enligt anmälan mår barnet bättre, men har kvar en liten motorisk påverkan. ?

Ivo:s diarienr: 8.2-7163/2017-20.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida