Missbedömde magsmärtor

Trots upprepad kontakt med vården upptäcktes inte att kvinnan hade inflammerad blindtarm. ?

Buksmärtor och kräkningar fick den 34-åriga kvinnan att åka till sjukhuset. Läkaren som undersökte henne ställde diagnosen ospecificerad gastroenterit och kolit. Sedan patienten hade fått en vätske­infusion och Primperan fick hon lämna sjukhuset. ?

Klockan två nästa morgon ringde kvinnan till SOS alarm. Samtalet kopplades till en sjuksköterska som efter fyra minuters samtal parkerade det. Då hon återkom hade samtalet brutits men strax därefter ringde kvinnan på nytt. Hon fick då prata med en sjuksköterska som bedömde att ambulanstransport inte var nödvändig. ?

Morgonen därpå ringde kvinnan igen och pratade med samma sjuksköterska som sist. Han föreslog att hon skulle ta en taxi till sjukhuset och bedömde återigen att det inte behövdes någon ambulanstransport.??

Kvinnan tog sig till sjukhuset där hon opererades för sprucken blindtarm. Hon anmälde läkaren och ansvarig personal på larmcentralen till Ansvarsnämnden.

Läkaren som undersökte kvinnan hade noterat hennes uppdrivna och ömma buk. Hon borde ha kompletterat sin utredning med provtagning och kirurgisk bedömning, anser nämnden och ger henne en erinran. Samma disciplin­påföljd får sjuksköterskan. Enligt utskrifterna från samtalen sa kvinnan flera gånger att hon hade svåra magsmärtor och att tarmen inte fungerade. Ändå ansåg sjuksköterskan att kvinnan hade drabbats av vinter­kräksjuka. ?

Ansvarsnämnden skriver att sjuksköterskan inte var tillräckligt lyhörd och att hans bedömning av diagnosen blev fel (HSAN 2009/1476:A4).?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida