Utredda fall

Nybliven mamma med feber fick fel råd

Nybliven mamma med feber fick fel råd
Mamman fick felaktiga råd vid flera tillfällen, och en kraftig infektion i såret efter kejsarsnittet. Arkivbild: Mostphotos

Febern berodde på ett infekterat sår och inte en rödahund-vaccination. Telefonrådgivningen borde ha skickat den kejsarsnittade kvinnan till akuten, anser Inspektionen för vård och omsorg.

10 oktober 2016

Kvinnan som hade gått igenom ett akut kejsarsnitt fick en vaccination mot röda hund strax innan hon lämnade Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. Två dagar senare fick hon kraftig feber och smärta över såret.

Vid flera tillfällen kontaktade hon både Karolinska universitetssjukhuset och telefonrådgivningen 1177. Då det inte syntes någon rodnad runt såret blev hon uppmanad att avvakta, eftersom det är normalt med feber efter en rödahund-vaccination.

Inlagd med infektion

Först fyra dagar senare, då kvinnan kontaktar gynakuten, får hon rådet att söka vård akut. Hon blir inlagd på en gynavdelning med en kraftig infektion i såret efter kejsarsnittet. Det tar tre månader och flera operationer innan såret läker ordentligt.

”I samtalen med 1177 Vårdguiden har patienten fått olika svar. Ibland har man bett henne avvakta hemma och ibland har man sagt att hon var välkommen att söka vård om hon ville det. Patienten uppgav pendlande feber och smärta i operationsområdet efter ett kejsarsnitt och skulle således ha uppmanats att söka vård akut för att utesluta postoperativ infektion”, skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i sitt beslut.

Ingen journalanteckning

Karolinska universitetssjukhuset får också kritik för att patientens samtal aldrig dokumenterats i hennes journal.

Kvinnan skriver i sin anmälan att hon själv valde att avvakta när hon fick de blandade råden eftersom hon helst inte ville sitta på en akutmottagning med hög feber och ett nyfött barn.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-17393/2014-22.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida