utredda fall

Sjuksköterska klandras för felbedömning av hjärtinfarkt

När patienten sökte för tryck i bröstet trodde sjuksköterskan att det var reflux. Hon borde ha sett till att patienten omgående fick träffa läkare, anser Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

26 augusti 2019

Sjuksköterskan arbetar inom företagshälsovården och patienten sökte för att han hade känt tryck i bröstet vid tunga lyft. Besvären hade han haft i ett dygn.

Sjuksköterskan bedömde det som reflux och mannen fick medicin mot sura uppstötningar. Han fick rådet att antingen åka hem och vila eller fortsätta jobba och söka läkare vid försämring. Mannen gick tillbaka till jobbet, men efter en halvtimme hade han så ont att han tog beslutet att åka till sjukhuset. Det visade sig då att han hade en pågående hjärtinfarkt.

Ändrad rutin vid bröstsmärta

Ivo anser att sjuksköterskan på företagshälsovården borde sett till att patienten omgående blev undersökt av läkare eller skickat honom till sjukhus.

Företagshälsovården har gjort en internutredning och infört nya rutiner som innebär att alla patienter som söker för bröstsmärtor ska undersökas av läkare.

Diarienummer hos Ivo: 8.2.1-14392/2019-13

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida