Utredda fall

Sjuksköterska kritiseras för att inte ha påbörjat återupplivning

I stället för att omedelbart försöka återuppliva mannen med hjärtstopp rusade ambulanssjuksköterskan ut ur lägenheten för att hämta utrustning, vilket kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg.

När den medelålders mannen hastigt insjuknade i svåra kramper ringde särbon 112. Sju minuter senare var ambulansen på plats. När personalen kom in i bostaden var mannen gråblek, kallsvettig och orolig. Mellan kramperna klagade han på smärtor i bröstet och mellan skulderbladen.

Personalen bedömde att mannen snabbt behövde transporteras till sjukhus. De kontaktade 112 och begärde förstärkning i form av bärhjälp eftersom lägenheten ligger högt upp i huset och hiss saknas. Under tiden sprang ambulanssjukvårdaren ner till bilen för att hämta bärstol och bår.

Särbon lämnades ensam kvar

Under tiden drabbades mannen av hjärtstillestånd. I stället för att omedelbart försöka återuppliva patienten sprang ambulanssjuksköterskan ut ur lägenheten och ner till ambulansen för att hämta defibrillator och annan utrustning för att kunna göra hjärt-lungräddning. Mannens särbo lämnades ensam kvar i bostaden.

Vid det laget hade förstärkningsambulansen anlänt. Två sjuksköterskor rusade upp till lägenheten. Under nära en timmes tid försökte de utan resultat att få liv i mannen igen. Vid obduktionen noterades att flera av mannens kranskärl var åderförkalkade.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat händelsen efter en anmälan från särbon. Med tanke på förträngningarna i hjärtats kranskärl var möjligheten att akut förhindra hjärtstoppet starkt begränsad, även om mannen hade hunnit tas till sjukhus, enligt myndighetens bedömning. Chanserna att återupplivningsförsöken skulle lyckas var också små.

Borde kallat på hjälp

Trots det väljer Ivo att kritisera sjuksköterskan för att denne lämnade patienten i stället för att omedelbart påbörja hjärt-lungräddning. Att sjuksköterskan snabbt ville ha tillgång till den utrustning som används vid avancerad hjärt-lungräddning säger sig myndigheten ha förståelse för. Men i stället för att själv springa och hämta den borde sjuksköterskan ha använt sin kommunikationsutrustning för att larma kollegan.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-36865/2015-59.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida