Utredda fall

Sjuksköterska missbedömde fallskada

En 30-årig kvinna på ett gruppboende föll illa när hon gick på toaletten på natten. Trots att hon hade ont i huvudet och blödde kraftigt bedömde den ansvariga sjuksköterskan - över telefon - att det gick bra att avvakta.

8 januari 2020

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar sjuksköterskans handläggning som bristfällig och även arbetsgivaren för att inte ha säkerställt att all personal känt till arbetsplatsens rutiner vid fall och trauman.

Sjuksköterskan bröt mot rutinerna – som hon själv sagt att hon inte kände till – när hon inte tog sig till gruppboendet utan gjorde bedömningen av skadan över telefon, enligt Ivo.

Det var mitt i natten och trots att patienten blödde kraftigt ur både näsa och mun och klagade över smärtor i huvudet så fick personalen på boendet rådet att lägga tillbaka kvinnan i sängen.

Morgonen därpå ringde kvinnan själv till en anhörig och grät, med smärta både i huvudet och nacken. Familjen tog henne till sjukhuset där det framgick att hon hade en fraktur på en nackkota.

Ivo anser att sjuksköterskan borde följt upp patienten mer aktivt och att en adekvat diagnos, vård och behandling fördröjdes på grund av sjuksköterskans bedömning över telefon.

Diarienummer hos ivo: 8.2.1-211/2019-18

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida