Sjuksköterska stängde på eget bevåg av respirator till för tidigt född pojke

Den sjuksköterska som gav en överdos natriumklorid i fallet med den dråpmisstänkta barnläkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm utreds nu för ännu ett misstag. Denna gång för att ha stängt av respiratorn till en dödssjuk för tidigt född pojke.

Enligt Aftonbladet har sjuksköterskan stängts av från sitt arbete. Sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och polisanmält händelsen.

Utredningen mot den dråpmisstänkta barnläkaren startade i våras, sedan höga doser av narkosmedlet tiopental hittades i en för tidigt född flickas kropp efter det att hon hade avlidit. Läkaren misstänks för att avsiktligt ha avslutat flickans liv. Rättegången är planerad till den 31 maj.

Överdoserade

Den aktuella juksköterskan fick en varning av HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att i ett tdigare skede ha gett flickan en överdos ntriumklorid. Men hon fick behålla jobbet och misstänks inte för att ha gjort något brottsligt.

Enligt Aftonbladet är nu samma sjuksköterska avstängd från sitt arbete eftersom hon misstänks att på eget bevåg ha stängt av respiratorn till en pojke född i vecka 28.

Svårt sjuk

Pojken var svårt sjuk och den 1 april ansåg läkarna att respiratorn borde kopplas ur. Men eftersom man ansåg att mamman behövde tänka igenom situationen beslöt man att avvakta.

Då pratade i stället sjuksköterskan själv med mamman, som gav sitt medgivande. Därefter stängde sjuksköterskan av respiratorn, trots att det alltid måste ske i närvaro av två anställda och vara sanktionerat av läkarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida