Smittade gravid med stafylokocker?

Barnmorskan rispade sig på en nål som hon sedan stack patienten med.

24-åringen var gravid och kom till vårdcentralen för provtagning. Barnmorskan lyckades inte ta provet i kvinnans högra armveck och skulle ta det i vänstra armen i stället. När hon tog bort hylsan om nålspetsen rispade hon sin vänstra hand. Först sedan provet var taget reagerade patienten och hon själv. ?

Patienten blev upprörd och frågade om barnmorskan hade några sjukdomar. Barnmorskan sa nej och bad om ursäkt.?

Dagen efter kom det var från stickstället och tre dagar senare fick kvinnan en knöl i höger armhåla. Knölen växte och gjorde ont så kvinnan sökte vård. Läkaren punkterade bölden och ett dränage lades för att hålla såret öppet.

Patienten fick antibiotika och bakterieodlingen som gjordes visade sparsam växt av Stafylococcus aureus. Kvinnan anmälde barnmorskan till Ansvarsnämnden. Hon hade blivit orolig för blodsmitta och kände sig kränkt. ??

Barnmorskan skrev att hon själv hade svårt att förstå sitt agerande och kanske därför var lite tyst och inte berättade för patienten att hon skulle ta reda på vilka prover som behövde tas och skriva en avvikelserapport om det som skett. Hon hade ringt upp kvinnan och talat om att hon hade testats för hiv och hepatit B och C, och berättade då svaren kom att de var negativa. Barnmorskan träffade också den gravida kvinnan en extra gång för att prata om misstaget och be om ursäkt.

Ansvarsnämnden ansåg att sjuksköterskan borde få en disciplinpåföljd. Men eftersom disciplinpåföljderna försvinner när patientsäkerhetslagen träder i kraft vid årsskiftet valde nämnden redan nu att avstå från påföljd. Fyra ledamöter reserverade sig. De anser att sjuksköterskan bör få en varning (HSAN 2009/3123:A3). R

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida