Utredda fall

Trots tecken på stroke dröjde sjuksköterskan

Kvinnan på äldreboendet klagade över att hon tappat känseln i höger arm. Sedan började ena benet att släpa. Ändå dröjde det tio timmar innan den ansvariga sjuksköterskan gjorde en undersökning.

26 juni 2018

Med tanke på de symptom kvinnan uppvisade borde hon ha undersökts tidigare och skickats till sjukhus för en bedömning. Nu dröjde det i stället mer än tio timmar från de första misstänkta tecknen på stroke till att hon fick rätt diagnos och vård, skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i sitt beslut.

Symptomen förvärrades

Under natten började kvinnan få sämre rörlighet och styrka i högerarmen som även gjorde ont. Eftersom hon tidigare haft problem med en axel och inte hade några andra symptom gjorde sjuksköterskan bedömningen att det gick att avvakta.

På morgonen hade symptomen försämrats. Då uppmärksammade omsorgspersonalen att kvinnans högra ben släpade och inte hängde med som vanligt. Hon hade också saliv i ena mungipan.

Ivo:s granskning visar att sjuksköterskan över telefon uppmanat omvårdnadspersonalen att ringa efter en ambulans på morgonen, eftersom det fanns misstankar om en stroke. Men att omvårdnadspersonalen då berättat att allt var lugnt, att den äldre kvinnan satt och åt frukost och inte verkade må dåligt.

Var ensam sjuksköterska

Att besöket och undersökningen dröjde berodde på att sjuksköterskan var ensam i tjänst denna morgon och upptagen med ett akut ärende.

Drygt tio timmar efter att patienten hade börjat visa tecken på stroke kom sjuksköterskan till äldreboendet och tillkallade en ambulans. På sjukhuset visade det sig att kvinnan hade fått en stroke.

Diarienummer hos Ivo. 8.2-33028/2017-16.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida