utredda fall

Tvingades ta taxi 20 mil med brutet lårben

Tvingades ta taxi 20 mil med brutet lårben
Den äldre kvinnan hade svåra smärtor i höften, mådde illa och kräktes under taxifärden. Arkivbild: Mostphotos

Skadad och medtagen av vinterkräksjuka fick den 87-åriga kvinnan ta taxi i stället för ambulans till sjukhuset, nästan 20 mil på gropiga vägar. Sjuksköterskan bedömde att ambulansens chaufför var för trött för att köra. 

13 oktober 2016

Den 87- åriga kvinnan hade nyss haft vinterkräksjuka och nu fallit och brutit lårbenet. Sjuksköterskan som kom med ambulansen tyckte att kvinnan behövde vård. Men i stället för att ta med henne i ambulansen tillkallades en taxi.

Enligt kvinnans dotter, som anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fick hennes mamma inte ens med sig en ytterrock och på fötterna hade hon bara ett par tofflor. Hon mådde illa och kräktes flera gånger samtidigt som det inte fanns någon som kunde ge henne smärtlindring under den långa färden på de gropiga vägarna i Jämtland Härjedalen. En resa som var nära 20 mil lång.

Svår njursvikt

Väl framme på sjukhuset konstaterades att den 87-åriga kvinnan led av svår njursvikt på grund av den vätskebrist hon fått av vinterkräksjukan. Operationen fick därför skjutas upp till dagen därpå.

”Jag tycker det är ovärdigt att en människa blir behandlad på detta sätt…”, skriver dottern i sin anmälan.

Sjuksköterskan som tog beslutet att sätta kvinna i en taxi i stället för ambulans har för Ivo förklarat att den ambulanssjukvårdare som körde bilen redan hade arbetat ett helt dygnspass och därför inte var i skick att utföra ytterligare en ambulanstransport.

Den förklaringen nöjer sig inte Ivo med. Myndigheten kritiserar sjuksköterskan för att ha utsatt patienten för en risk och onödigt lidande.

Patientens behov går före

Att fatta beslut om ett annat transportsätt än ambulans ska enligt Ivo göras utifrån en helhetsbedömning av patientens tillstånd och behov av övervakning och vård under transporten till en vårdinrättning och inte utifrån ambulanspersonalens behov av återhämtning.

Myndigheten anser också att den enskilde yrkesutövaren har ett ansvar för sin återhämtning.

”Att arbeta i över ett dygn utan längre återhämtning äventyrar både patienter och personals säkerhet”, skriver Ivo.

Arbetsgivaren kritiseras också

Region Jämtland Härjedalen kritiseras för att inte ha sett till att det i verksamheten fanns den personal som behövdes för att en god och säker vård skulle kunna ges.

”Tillgången på resurser är helt och hållet vårdgivarens ansvar och får inte styra på vilken nivå patienter ska prioriteras”, skriver Ivo i sitt beslut.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-11513/2016-8.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida