Besparingar drabbar alla verksamheter i Sundsvall

Alla verksamheter utom psykiatrin drabbas när länssjukhuset i Sundsvall ska spara. Omkring 200 av Vårdförbundets medlemmar i Sundsvall berörs.

9 september 2009

Sjukhuset måste spara 235 miljoner kronor och därför kommer det att bli stora personalneddragningar. I våras talades det om 450–500 personer, en siffra som kvarstår i dag. Av dem är omkring 200 sjuksköterskor och barnmorskor som är organiserade i Vårdförbundet.

Igår, tisdag, presenterades ett förslag om hur neddragningarna ska gå till och i dag väntas arbetsutskottet fatta beslut om att dra in 42 vårdplatser.

”Politisk feghet”

Conny Carlsson, förbundsombudsman, tycker att man har börjat i fel ände.
– Vi har sämst ekonomi av alla landsting, så är det. Men politiskt har man varit för feg och inte sett till hela länet. I stället för att alla tre akutsjukhus har allt skulle man exempelvis kunna separera verksamheterna. Som det är nu drivs kostnaderna upp, säger han.

Alla verksamheter på länssjukhuset i Sundsvall drabbas utom psykiatrin som ändå ska genomföra vissa besparingar. I veckan kommer alla förtroendevalda att kallas till möte, sedan ska neddragningarna förhandlas ute i verksamheterna.

Conny Carlssons förhoppning är att antalet som blir av med jobbet i slutänden ska bli färre än de 500 som det talas om nu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida