Bonus för kortade köer till anställda på Ängelholms sjukhus

Bonus för kortade köer till anställda på Ängelholms sjukhus
Hellre köa till badet än till sjukhuset. Kömiljarden har gett bonus åt de anställda på Ängelholms sjukhus.

På Ängelholms sjukhus fick alla anställda en bonus i februari. Som belöning för att sjukhuset klarade vårdgaranti och lyckades hålla nere köerna förra året.

Totalt fick 847 anställda dela på 1,9 miljoner.

–Så länge bonussystemet kömiljarden finns så ska förstås våra medlemmar ha del av det. Men det är ett i grunden konstigt sätt att använda skattepengar på, kommenterar Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning Skåne.

De 1,9 miljonerna togs från de 13,4 miljoner kronor som var sjukhusets del av kömiljarden. Hur mycket pengar var och en fick berodde på hur många timmar de arbetar, titlar eller position har inte spelat någon roll.

–All personal får samma ersättning. Kriteriet var att man var anställd, sedan berodde gratifikation på närvaro, säger personalchef Dan Håkansson på Ängelholms sjukhus.

2 000 som mest

Från 2 000 kronor för heltid och i en fallande skala ner till 200 kronor för dem med lägst tid.

– Att planera hälso- och sjukvården långsiktigt och skapa hållbara system så att det inte blir köer måste bli billigare än kömiljarden. Då kan våra medlemmar få en bra lön hela tiden i ställer för att få extra för att kapa köerna, hävdar Pia Arndorff.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida