Upphandling

Dyr nota i Stockholm för förbrukningsmaterial

Dyr nota i Stockholm för förbrukningsmaterial
En upphandlingsskandal har rullats upp i Stockholm. Arkivbild: Mostphotos

Stockholms läns landsting säger upp avtalet i förtid med en leverantör — som sålt stödstrumpor och byxor för tusentals kronor styck och fått notan för förbrukningshjälpmedel att skena.

Något gick väldigt snett när Stockholms läns landsting upphandlade inköp av förbrukningshjälpmedel, som bandage, teststickor, stödstrumpor och byxor. Landstinget räknade med att sänka kostnaderna rejält, till 500 miljoner kronor på fem år. Men redan efter första året är kostnaderna upp i den summan, enligt SVT Nyheter Stockholms granskning.

Dyrt och billigare

Avtalet var speciellt skrivet. Leverantören skulle presentera ett billigt förstahandsalternativ och ett dyrare andrahandsalternativ och välja det billigare alternativet i 91 procent av fallen. Om det här målet inte nås ska leverantören betala skadestånd.

Men kompressionsmaterial, dit byxor, strumpbyxor och tröjor räknas, är undantaget från regeln om vite, skriver Dagens Nyheter som läst avtalet. Det är också den här typen av material som leverantören till största del sålt den dyra varianten av, exempelvis kompressionsbyxor för nästan 10 000 kronor styck.

Inom de områden som omfattas av vite har leverantören till största del levererat det billiga förstahandsalternativet, skriver DN.

Obesvarad fråga

Enligt ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting är förklaringen till att den förväntade besparingen blev till skenande kostnader att landstinget och leverantören tolkat avtalet olika. De båda parterna har nu kommit överens om att avbryta samarbetet i förtid, 2018 istället för 2020. Och fram tills dess får priset för förbrukningshjälpmedel inte överstiga 450 miljoner kronor per år.

Innan avtalet skrevs var notan för den här typen av hjälpmedel 390 miljoner per år med samma leverantör. En fråga som ännu står obesvarad är hur landstinget kunde tro att det var rimligt att kostnaden skulle kunna sänkas till 500 miljoner på fem år.

– Jag har inget svar på den frågan i dag, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT Nyheter Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida