Extramiljoner till vården i Skåne fördröjs

Extramiljoner till vården i Skåne fördröjs
Vårdförbundet och Kommunal vill att delar av tilläggsbudgeten används till förbättringar av personalens arbetsmiljö. Arkivbild: Colourbox

Vårdförbundet och Kommunal vill att delar av pengarna ska gå till bättre arbetsmiljö. Därför stoppades beslutet i dag.

10 oktober 2013

För att täcka delar av årets underskott vill den politiska majoriteten i Region Skåne använda 380 miljoner kronor som återbetalats från Afa försäkringar. Förslaget är att 200 miljoner ska gå till rikssjukvården och den högspecialiserade vården, 120 miljoner till fördröjda effekter av samordnade verksamheter och 60 miljoner till omstruktureringar.

Pressad personal

Vårdförbundet i Skåne säger sig inte ha någonting emot att återbetalda försäkringspremier från Afa går tillbaka till arbetsgivaren. Men med tanke på den press som personalen lever med på många arbetsplatser, det ökade övertidsuttaget och allt fler sjukskrivningar anser de att åtminstone en del av pengarna borde användas till åtgärder som kommer personalen till del i form av förbättrad arbetsmiljö. Kommunal är av samma åsikt.

Vid gårdagens mbl-förhandlingar förklarade sig de båda förbunden oeniga med arbetsgivaren om tilläggsbudgeten. Det beslut som i dag förväntades bli klubbat av regionstyrelsen skjuts därför på framtiden.

Beslut kan dröja

Hur länge är ännu ovisst. Om Vårdförbundet och Kommunal senast inom sju dagar inte begär central mbl-förhandling kan arbetsgivaren ta beslutet som det ligger. Men om det blir central förhandling kan det dra ut betydligt längre på tiden. Så länge förhandlingarna pågår får inget beslut tas.

– Vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska göra, men nu har vi några dagar på oss att grunna över det, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida