Färre tjänster än väntat försvinner från Karolinska

Färre tjänster än väntat försvinner från Karolinska
Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge, gläds åt att mindre tjänster försvinner från sjukhuset. – Vi har inte råd att bli färre, då hotas patientsäkerheten, säger hon.

I juni aviserade Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm att man var tvungen att dra in mellan 700 — 800 tjänster. Efter att ha genomfört en rad lyckade sparåtgärder ändrar sjukhuset den siffran till nära hälften.

650 miljoner kronor. Så mycket pengar måste Karolinska universitetssjukhuset spara för att hålla budgeten för 2012. Därför har sjukhuset tidigare gått ut och sagt att omkring 700-800 tjänster måste bort.

100 miljoner återstår

Men på grund av ett omfattande effektiviseringsarbete återstår nu endast cirka 100 miljoner av budgetunderskottet. Därför meddelar sjukhuset att man klarar sig med att ta bort omkring 300-400 tjänster.

– Det verkar som att man har använt tiden till förbättringsarbete så att man kan minska på annat håll än i personalbudgeten. Det är naturligtvis glädjande för Vårdförbundets medlemmar, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge.

Sommarens överbeläggningar en faktor

Marianne Kock tror också att sommarens extrema läge vad gäller överbeläggningar och brist på vårdplatser har fått sjukhusledningen att vakna till.

– Jag har inget annat svar än att man har tittat i backspegeln på sommarsituationen. Att dra ner på personal hjälper knappast där. Vi har inte råd att bli färre, då hotas patientsäkerheten, säger hon.

Minskningen av tjänsterna förväntas klaras av via naturliga avgångar och översyn av vikariat. Inga personalvarsel har lagts.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida