Hävt anställningsstopp på Skånes universitetssjukhus

Extrapengar gör att anställningsstoppet på Skånes universitetssjukhus kommer att hävas inom de närmaste veckorna.

– Det blir lättare att rekrytera till längre vikariat och att tillsvidareanställa medarbetare, så det kommer att bli en betydande lättnad, säger Jan Eriksson, sjukhuschef på Skånes universitetssjukhus, Sus, till Nyheter P4 Malmöhus.

Flera hundra färre

Det var för drygt ett år sedan som sjukhuschefen beslutade om anställningsstopp för verksamheter som inte hade balans i sin budget. Även om vissa verksamheter fick dispenser ledde beslutet till att sjukhuset fick flera hundra färre medarbetare.

Orsaken till att anställningsstoppet nu hävs är att den femklöver som styr i regionen planerar en skattehöjning nästa år. En del av de pengar som då flyter in ska gå som en riktad satsning till sjukhuset.

– Vi markerade redan förra veckan att Skånes universitetssjukhus kommer att få en riktad satsning, eftersom vi tycker att vi behöver stärka vår universitetssjukvård. Vi ser att den har lite andra förutsättningar än övrig sjukvård, därför blir det ett betydande tillskott, säger det ansvariga regionrådet Michael Sandin (M).

Dialog med sjukhusledningen

Exakt hur mycket pengar det handlar om vill han inte säga ännu, diskussioner med sjukhusledningen pågår.

I går hade informationen om extrasatsningen ännu inte nått ut till alla chefer. Därför fick anställda på kvinnokliniken besked om att 60 tjänster skulle bort när kvinnokliniken måste spara 30 miljoner kronor.

Det behövs inte längre och sjukhuschefen beklagar beskedet till personalen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida