Klart att var tredje sjuksköterska i Hedemora förlorar jobbet

Nu är det klart. Kommunfullmäktige i Hedemora tog nästa års budget på gårdagskvällens möte. Sparplanerna, som Vårdfokus.se har berättat om tidigare, ligger kvar.

15 december 2010

Sjuksköterskornas vädjanden om att inte ta budgeten, som innebär att 7 av kommunens 24 sjuksköterskor måste sluta, förklingade ohörd. I går kväll gick den igenom ograverad vid fullmäktigemötet.

– Nu får politiker och tjänstemän tala om för oss vad vi ska spara in på. Det tänker inte vi sjuksköterskor göra, kommenterar Kristina Nilsson, Vårdförbundets fackliga företrädare i kommunen.

”Inte roligt för någon”

Hon är bekymrad över vad som ska hända de sjuksköterskor som tvingas sluta – och dem som stannar kvar.

– Det blir inte roligt för någon av oss. De som blir kvar kommer att få en mycket högre arbetsbelastning, säger Kristina Nilsson.

Sammanlagt handlar det alltså om sju sjuksköterskor, tre fast anställda och fyra som har lasats in.

”Bara två”

Men omsorgsnämndens ordförande Per Jansson (S) har en annan verklighetsbeskrivning. Han tycker att nedskärningen handlar om två sjuksköterskor, inte sju.

– En sjuksköterska tas bort i och med att ett boende har lagts ner. Fyra sjuksköterskor har vikarierat för andra personer som nu har kommit tillbaka. Men de här fyra sjuksköterskorna har blivit inlasade, det är därför de finns kvar i kommunen, säger han.

Men grundproblemet är ändå, enligt Per Jansson, att pengarna inte räcker till.

– Vi måste matcha verksamheten mot de pengar vi har, säger han.

Tjänstemannauppgift

Hur denna ”matchning” ska gå till vill han inte gå in på. Det, anser han, är en tjänstemannauppgift.

På måndag nästa vecka sätter sig Vårdförbundet och Hedemora kommun vid förhandlingsbordet för att klara ut hur neddragningarna ska gå till.

Vårdförbundets ombudsman i Dalarna Agneta Johansson hoppas att arbetsgivaren ska kunna bidra med lösningar som gör att en uppsägning inte drabbar den enskilde så hårt, till exempel genom en avtalspension – flera av sjuksköterskorna i Hedemora har nära till pensionen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida