Landstinget Blekinge drar åt svångremmen
Övertidsförbud, inköpsstopp och inga nyanställningar. Nu drar Blekinge i nödbromsen för att komma till rätta med ekonomin. En redan slimmad organisation blir ännu tajtare, anser Vårdförbundets Annika Wåhlin.
I går presenterades ett stort åtgärdspaket som landstingsdirektör Jan Svanell kallar ”en tvärbromsning i ekonomin”. Syftet är att åtminstone nå nollresultat i år och förbättra landstingets ekonomi på kort sikt. I dagsläget kommer ingen att sägas upp, men landstinget kommer att vara ytterst restriktivt med att nyanställa, både på fasta tjänster och vikariat.
Historien upprepar sig
Annika Wåhlin, Vårdförbundets ordförande i Blekinge, suckar. Det är inte första gången som det blir så här, säger hon.
– Jag blir besviken. Man bör ha bättre kontroll på budgeten, men det blir ofta så här i slutet av året, säger hon.
Annika Wåhlin är kritisk till snabba nödlösningar som inte ger något på sikt.
– Landstinget skjuter bara kostnaderna framför sig.
Vad gör Vårdförbundet nu?
– Vi jobbar hela tiden med detta, pratar om hur patientsäkerheten påverkas, belyser hur mycket patientskador det kan bli. Vi kan inte ha kvar gamla organisationer från 80- och 90-talen utan måste jobba på ett annat sätt, säger Annika Wåhlin.
Hon säger att åtgärdspaketet är ett stort diskussionsämne ute på arbetsplatserna och att många är frustrerade över att deras idéer inte tas till vara.
– Det finns många goda uppslag, men medarbetarna upplever att de ändå inte blir lyssnade på.
Chefen ser ljuspunkter
I december kommer hälso- och sjukvårdförvaltningens verksamhetsplan för nästa år att presenteras. Då tas de avgörande besluten för hur hälso- och sjukvården ska se ut för att få ekonomin i balans till slutet av nästa år.
– Paketet ligger helt i linje med det arbete som pågår i hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Det är positivt att vi får stöd i arbetet med att förbättra ekonomin med ett åtgärdspaket som gäller hela landstinget, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson i ett pressmeddelande.
Fakta – åtgärdspaketet
- Övertidsförbud. I princip kommer det vara förbjudet att jobba övertid.
- Inga nyanställningar. Landstinget kommer vara ytterst restriktivt med att nyanställa, både på fasta tjänster och vikariat. Bemanningsföretag anlitas bara i undantagsfall.
- Arbetstid. Schemaläggning och arbetstidsmodeller ska ses över.
- Inga inköp. Bara det som krävs för att garantera patientsäkerheten får köpas in.
- Färre konsulter. Konsultkostnaderna ska minska bland annat genom att projekt skjuts på framtiden. Kontrakt med konsulter som inte är absolut nödvändiga för att driva verksamheten ska avslutas.
- Inga resor. Resor utanför länet får endast ske när det är absolut nödvändigt för att kunna utföra det direkta, dagliga arbetet.