Landstingsråd vill byta sjuksköterskor mot undersköterskor

Landstingsledningen i Blekinge skyller den raserade ekonomin på att personalen är för välutbildad och har för bra villkor. Revisorerna lägger skulden på politikerna och anser att de inte bör beviljas ansvarsfrihet.

I veckan har landstingsstyrelsen i Blekinge fattat beslut om nya krisåtgärder för att rädda landstingets ekonomi.

Förutom att säga upp lokala avtal så att bemanning och tjänstgöringstider blir ”så billiga som möjligt för arbetsgivaren” vill landstingsstyrelsen försäkra sig om att inte dyrare sjuksköterskor sköter billigare undersköterskors jobb.

– Vi har gått för långt i vår strävan att höja utbildningsgraden. Vi har till exempel sjuksköterskor anställda där det hade varit riktigare och mer anpassat med undersköterskor, säger landstingsrådet Marie Sällström (S) till tidningen Sydöstran.

Personalen problemet

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) berättar för tidningen att Blekinge har fler anställda och högre personalkostnader än samtliga grannlän.

– Eftersom personalen står för 60 procent av kostnaderna är det där vi måste skära ner.

Resonemanget håller inte, menar Vårdförbundets avdelningsordförande Annika Wåhlin.

– Forskning visar att sjukskötersketätheten har en direkt inverkan på dödlighet och vårdtid. Att sänka personalens kompetens innebär istället att kostnader och patienters lidande ökar, säger hon.

För att fylla på landstingets sinande kassa har landstingsstyrelsen i veckan bestämt sig för att sälja fastigheter och värdepapper. Investeringar har skjutits på framtiden. Samtidigt pågår mer omfattande organisationsförändringar som ska spara pengar på längre sikt.

Bland annat ska länets två akutmottagningarna effektiviseras. Mottagningen i Karlshamn ska endast ta emot patienter som inte behöver intensivvård och mottagningen i Karlskrona ska koncentrerar sig på patienter med livshotande tillstånd, åtgärder som ska göra akutvården billigare.

Politikerna problemet

Förra året gick landstinget i Blekinge 270 miljoner kronor back. Hur krisen kunde uppstå och bli så djup finns det många olika åsikter om. Men enligt landstingets revisorer är det den politiska ledningen som bär ansvaret för den ekonomiska oreda som uppstått.

Revisorerna rekommenderar landstingsfullmäktige att inte bevilja landstingstyrelsen ansvarsfrihet för 2010 – ett tungt beslut som kan leda till att topp-politiker krävs på skadestånd, skriver Blekinge läns tidning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida