Nästan 600 tjänster bort från Sundsvalls sjukhus

587 tjänster försvinner från Sundsvalls sjukhus. Det är ännu oklart hur många sjuksköterskor som berörs.

Sundsvalls sjukhus har ett sparbeting från landstingsledningen på 235 miljoner kronor. I fredags informerades personalen på sjukhuset av sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson om hur sparkravet ska förverkligas och vad nedskärningarna kommer att leda till.

Men sjukhusdirektörens sparpaket innehåller både nedskärningar och ökade intäkter. Spardelen uppgår till omkring 200 miljoner. Sigbjörn Olofsson räknar med att sjukhuset också ska få ökade intäkter, dels genom att sälja sjukvård till utomlänspatienter (det handlar om så kallad bariatrisk kirurgi) och genom att ta betalt av resten av landstinget för sjukhusets rehabklinik i Härnösand.

Liten skillnad

Margaretha Sandström, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sundsvalls sjukhus, tycker att skillnaden är liten jämfört med det sparpaket som den sparkade sjukhuschefen Margaretha Rödén hade arbetat fram.

– Hennes sparpaket låg på 185 miljoner kronor. Jag tycker det känns väldigt onödigt att ha rört upp himmel och jord för de 15 miljonerna, säger hon.

Nu återstår att försöka tolka de siffror som Sigbjörn Olofsson lämnade i fredags. Margaretha Sandström tycker att det bollas med obegripliga siffror. Det som står klart är att det handlar om 587 tjänster som ska bort. Men hur många sjuksköterskor som berörs och hur de olika enheterna på sjukhuset drabbas kan hon inte utläsa av materialet.

De har gett upp

I fredags när Sigbjörn Olofsson presenterade siffrorna för de anställda på sjukhuset blev det tyst.

– När han sa att presentationen var slut reste sig folk och gick. Jag tror att de har gett upp, säger Margaretha Sandström.

”Oseriöst

Nu ska de olika enheterna på sjukhuset göra riskanalyser. De har en vecka på sig. Vårdförbundets ombudsman i Västernorrland Conny Carlsson betecknar processen som oseriös.

– De som ska medverka i arbetet med riskanalyserna har ju inte ens fått veta hur bemanningen ska blir per arbetsplats – det måste man förstås veta. Det här känns inte seriöst, säger han.

Enligt tidplanen ska riskanalyserna utvärderas veckan därpå, och turordningsförhandlingar inledas den 11 mars.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida