Omedelbart anställningsstopp i Dalarna

Omedelbart anställningsstopp i Dalarna
Kerstin Erlandsson håller andan och hoppas att ingen ska behöva avskedas.

Trots tidigare löften om att inte införa anställningsstopp införs just detta med omedelbar verkan i Landstinget Dalarna. Dessutom införs stopp för externa konsulter och stafettläkare. (UPPDATERAD 16:47).

Som Vårdfokus tidigare har berättat upptäckte ledningen inom Landstinget Dalarna nyligen att det fattades 100 miljoner kronor mer än de 100 miljoner som tidigare fattats för att få en budget i balans.

I samtal med bland andra Vårdförbundet lovade dock landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg att det inte skulle behöva tas till så drastiska åtgärder som anställningsstopp för att klara ekonomin.

Trots detta beslutade i dag Karin Stikå Mjöberg i samråd med landstingsstyrelsens ordförande Ingallill Persson (S) om ett omedelbart anställningsstopp i hela landstinget.

Vårdförbundet hoppas slippa avskedanden 

Men enligt Karin Stikå Mjöberg räcker inte detta, utan inom kort kommer också ett omfattande paket av omställningsåtgärder att presenteras. Vad det innebär i form av eventuella avskedanden, vikariestopp och liknande återstår att se.

Enligt Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbundet Dalarna, har det talats om att se över de 500-600 vikariat som i dag är tillsatta i landstinget.

– De har tidigare lovat att ingen ska behöva avskedas. Men med tanke på löftet om att inte införa anställningsstopp håller jag andan för vad som komma skall. Men jag hoppas naturligvis att det inte ska ske, säger hon.

En sak som oroar Kerstin Erlandsson är att man nu tar till panikåtgärder.

– Det är viktigt att vi får vara med och påverka. Så att man får fram lösningar som håller även på lång sikt. Gör man saker fort och fel kan det bli dyrare i längden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida