Oro över att prislappen på S:t Görans sjukhus blev för låg

Oro över att prislappen på S:t Görans sjukhus blev för låg
Tom Benkow, anestesisjuksköterska och centralrepresentant för Vårdförbundet på S:t Görans sjukhus, har dubbla känslor inför att Capio vann upphandlingen.

I eftermiddag blev det klart att Capio vann Sveriges genom tiderna största offentliga sjukvårdsupphandling och fortsätter att driva S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det Vårdförbundet nu oroar sig för är att budet var så lågt från Capios sida att det går ut över kvaliteten på vården och att de anställda får betala med sämre löneutveckling.

I morgon ska Capios ledning informera medarbetarna på S:t Görans sjukhus om affären och vad den innebär. En som ser fram emot det är Tom Benkow, anestesisjuksköterska och centralrepresentant för Vårdförbundet på S:t Görans sjukhus. Framför allt vill han höra vilket bud bolaget gav.

–Frågan är vilket inflytande upphandlingen får på allt mellan himmel och jord här, säger han.

Han undrar hur Capio ska få den ekonomiska ekvationen att gå ihop.

– Bolagen har ju bjudit under varandra, det borde vara tvärtom, att de bjuder över varandra. Och någonstans måste de ta pengarna ifrån, säger han och fortsätter:

– Vi vet inte hur Capio ska klara av att behålla kvaliteten på vården, patientsäkerhet och arbetsmiljön.

Tom Benkow hyser en farhåga för hur det blir med driften av sjukhuset i framtiden.

– Det blir inte rosenrött bara för att Capio vann. Bolaget vill börsnotera S:t Görans sjukhus och då kan det bli så att andra riskkapitalister tar över, till exempel Aleris, men det kan vi bara spekulera om, säger han.

Han funderar också över hur det blir med löneutvecklingen för Vårdförbundets medlemmar på sjukhuset, om Capio har lagt ett mycket lågt bud.

Tom Benkow berättar att mellan februari 2011 och februari 2012 har närmare 19 procent av alla sjuksköterskor slutat på S:t Görans sjukhus och han tror att sjuhusets relativt låga löneläge ligger bakom strömavhoppen.

– I dag tvingas medarbetarna att sluta i stället för att stanna kvar här och utvecklas, det är helt sjukt, säger Tom Benkow.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida