Oväntat flytt av kirurgin i Härnösand

De kirurgiska mottagningarna i Härnösand ska flyttas till Sundsvall. De anställda informerades i fredags, men något samråd i förväg hade inte ägt rum.— Vi visste ingenting, säger Berit Thörnlund, Vårdförbundets företrädare på Närvården i Härnösand.

22 februari 2010

I fredags kom verksamhetschefen för de kirurgiska mottagningarna till Härnösand och berättade att verksamheten ska flyttas. Inget samråd med de fackliga företrädarna i Härnösand eller centralt i länet har skett.

– Jag vet inte mer än vad som har stått i tidningarna, säger Conny Carlsson, ombudsman i länet.

Byggt om för 40 miljoner

Han tycker det är ”fascinerande” att man först bygger om det gamla sjukhuset i Härnösand (det slogs ihop med Sundsvalls sjukhus 2005) för 40 miljoner kronor. Ombyggnaden startade i november 2008 och var klar i höstas. I den inryms bland annat de tre sammanslagna vårdcentralerna i Härnösand och de specialistmottagningar som skulle finnas kvar där. Men när ombyggnaden är klar bestäms att delar av verksamheten ska flytta därifrån.

– Det är nog bara första steget. Vad händer med vårdcentralen när två privata vårdcentraler öppnar i Härnösand?, undrar han retoriskt.

Labbet stängs

Berit Thörnlund är Vårdförbundets fackliga företrädare på Närvården i Härnösand och är mitt upp i arbetet med de nedskärningar som drabbar hela Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Enligt henne är flytten av kirurgmottagningen bara ett exempel på det kaos som råder. Hon berättar att labbet i Härnösand ska stängas på fredag och flytta till Sundsvall. Samtidigt ska patienterna i Härnösand slippa resan dit.

– Men hur det ska gå till, vem som i så fall ska ta proverna, det kan ingen ansvarig berätta ännu, säger hon.

Åtta blir fem

På medicinmottagningen ska åtta sjuksköterskor bli fem. Två har redan slutat.

– Vi trodde att det var färdigsparat när sjukhuset lades ner 2005. Men nu börjar jag tro att det inte är klart förrän hela specialistverksamheten här i Härnösand är nedlagd, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida