Region Skåne plötsligt en miljard back

Region Skåne plötsligt en miljard back
Ingrid Bengtsson-Rijavec, ekonomidirektör och biträdande regiondirektör funderar som bäst på hur hon ska hantera ett minus i Region Skånes budget på minst en miljard kronor. Foto: Christiaan Dirksen

Nu väntar ytterligare rationaliseringar och prioriteringar av vården i Skåne. Regionen har plötsligt upptäckt att budgeten för nästa år går minst en miljard kronor back.

–Av vår verksamhet är 90 procent hälso- och sjukvård. Så det är oundvikligt att detta kommer att drabba vården, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, ekonomidirektör och biträdande regiondirektör i Region Skåne.

Just nu pågår diskussioner mellan ledande politiker och tjänstemän om hur det rejäla minustecknet i budgeten för nästa år ska hanteras.

Krymper budgeten

Det är en blandning av ökade kostnader och minskade skatteintäkter som gör att Skåne plötsligt fått drygt en miljard kronor mindre att röra sig med, jämfört med vad man förutspådde i våras då det ekonomiska läget för Sverige och landstingen såg betydligt bättre ut än vad det gör i dag.

Region Skåne måste klara det här själva. Staten skjuter inte till några pengar.

– Det blir rationaliseringar och prioriteringar och vi kommer att få minska takten på satsningar vi velat genomföra, det gäller både inom kollektivtrafiken och inom hälso- och sjukvården.

Exakt hur vården drabbas är fortfarande oklart. Budgeten ska vara klar i slutet av oktober, och tjänstemännen väntar fortfarande på besked från politikerna.

Vikarier drabbas först 

Thomas Lundström, ledamot i Vårdförbundet Skånes styrelse, tror inte att det kommer att bli tal om några större nedskärningar inom hälso- och sjukvårdens kärnverksamheter.

– Inte om arbetsgivaren ska kunna leva upp till patientsäkerheten och den goda vården. Det är redan tight där ute, säger han.

Däremot har han fått signaler om tänkbara neddragningar inom administrationen och att visstidsanställda inte får fortsätta när deras vikariat går ut.

I dag består omkring tio procent av arbetsstyrkan inom Regions Skånes hälso- och sjukvård av vikarier. Många har jobbat med den särskilda satsningen på att korta köer, vilket gett resultat.

– Genom den extra kösatsningen har man kommit ikapp och nu verkar det inte längre finns några pengar för detta, säger Thomas Lundström.

Oklara besked

Ingrid Bengtsson-Rijavec vill inte gå in på hur vikarier och övrig personal kan drabbas av den krympta budgeten.

– Vi är mitt uppe i det här arbetet och jag kan inte säga vad vi kommer att göra. Men det är klart, står vi inför en situation där vi måste dra ner på antalet anställda är det visstidsanställda vi drar ner på först.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida