sommaren 2017

Så mycket får du för en flyttad semestervecka

Så mycket får du för en flyttad semestervecka
Hur mycket landstingen betalar ut i extra ersättning till de som arbetar under semestern varierar.

Från 4 000 kronor i Sörmland till 15 000 kronor i Dalarna och Gävleborg för en flyttad semestervecka. Sjuksköterskornas semesterbonusar varierar stort mellan landstingen.

9 maj 2017

De flesta landsting och regioner erbjuder ersättning till sjuksköterskor som flyttar sin semester. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter Örebro har gjort.

Allra mest betalar Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Västerbotten: 15 000 kronor i bonus till den som flyttar en vecka utanför de ordinarie semesterperioderna.

Men alla tycker inte att det här är en bra lösning. Region Örebro har bestämt sig för att inte satsa på den här modellen i år.

– Vi har haft den lösningen tidigare och erfarenheten från den perioden var att man sträcker ut semesterperioden över en stor del av hösten. Det innebär att verksamheten går under reducerad kapacitet under väldigt lång tid. Erfarenheten från de försöken var att vi ska ha en koncentrerad semesterperiod för att efter sommaren gå igång med full kapacitet, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i region Örebro län, till SVT Nyheter.

Här kan du se hur stor semesterersättningen är där du arbetar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida