SKL tecknar en ljus bild av ekonomin

SKL tecknar en ljus bild av ekonomin
Trots ökade skatteintäkter räcker inte pengarna till den vård och omsorg som behövs, enligt SKL. Arkivbild: Mosphotos

Men trots att landsting och kommuner får ökade skatteintäkter räcker det inte för att klara vården och omsorgen.

29 april 2014

I årets ekonomirapport bedömer Sveriges kommuner och landsting att tillväxten nu tar fart och att arbetslösheten minskar i höst. BNP växer med ca 3 procent både i år och nästa år.

Det gör att SKL räknar med att kommuner och landsting får större skatteintäkter nästa år. Men det räcker ändå inte för att klara de ökande utgifterna.

Höja skatterna

Statsbidragen kommer att behöva höjas med två procent per år. Dessutom behöver skatten höjas med 6 öre i kommunerna och 23 öre i landstingen fram till 2017, enligt SKL:s prognos.

– Demografin kommer att ställa stora krav på kommuner och landsting att anpassa verksamheterna. Inte minst inom skolan där förändringar i elevkullarnas storlek är betydande de närmaste åren. Dessutom växer behoven av vård och omsorg med en åldrande befolkning. Sammantaget blir det en stor utmaning för våra medlemmar med de prioriteringar som måste göras, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Fler anställda privat

Antalet sysselsatta inom välfärden som finansieras av kommuner och landsting har ökat med 120 000 sedan 1998. Den största ökningen har skett hos de privata utförarna. Det framgår också av SKL:s ekonomirapport som presenteras idag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida