Stabilt. SKL ser ljust på kommunernas ekonomi

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting bekymrar sig mindre för den världsekonomiska krisen än vad landstingen och kommunerna själva verkar göra.

2 november 2011

I många kommuner och landsting pratas det just nu om behovet av återhållsamhet med hänvisning till det svåra ekonomiska världsläget. SKL, Sveriges kommuner och landsting, målar upp en ljusare bild i sin årliga ekonomirapport.

Den visar på fortsatt ökade skatteintäkter och en stabil ekonomisk utveckling för landets landsting och kommuner. Den ekonomiska oron i världen väntas bestå även under nästa år. Men händer inget värre har kommunerna och landstingen förutsättningar att klara krisen riktigt bra, spår SKL.

Oavsett världsekonomins utveckling finns det trots allt krislandsting, som Skåne och Dalarna, som kommer att behöva ta till besparingar och skattehöjningar för att få ordning på sin ekonomi, enligt SKL.?Generellt väntas kommunerna klara sig bättre ekonomiskt än landstingen. ?

Är landstingens och kommunernas oro över omvärldens ekonomiska kris överdriven?
— Eftersom vi trots allt inte kan vara säkra på vad som händer med världsekonomin har jag full förståelse för att våra medlemmar är fortsatt försiktiga, säger SKL:s ordförande Anders Knape (M).

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida