Tuffa sparkrav hotar vårdjobben i Dalarna

Vårdförbundets avdelning i Dalarna är tagna på sängen av landstingets stora budgetunderskott. 100 miljoner kronor mer än beräknat fattas. Nu riskerar personal att sägas upp.

25 januari 2011

– För mig var det en nyhet när jag såg det på tv i går,Vårdförbundet Dalarnas ordförande Kerstin Erlandsson.

Landstingsledningen i Dalarna sitter i krismöte sedan det blev känt att landstinget har ett underskott som är 100 miljoner mer än beräknat. Sparat har man gjort tidigare. Nu utesluter landstingsstyrelsens ordförande inte uppsägningar, skriver Dalarnas Tidningar.

Kerstin Erlandsson, blev överraskad när hon hörde nyheten på tv i går kväll.

– Det var fullständigt okänt för oss att landstinget låg back med ytterligare 100 miljoner. Det är oroande att landstingsledningen inte har bättre kontroll över utgifterna, säger hon.

Än så länge har inga medlemmar hört av sig till avdelningen, och än så länge är Kerstin Erlandsson heller inte orolig för deras skull.

– Landstinget har haft anställningsstopp tidigare, men det har löst sig för det mesta och arbetslösheten bland våra medlemmar är förhållandevis låg.

Dyrt hälsoval

Orsakerna till det stora budgetunderskottet är flera. Enligt Dalarnas Tidningar har landstinget inte levt upp till vårdgarantin och får därför inte del av kömiljarden. Hälsovalet, som vårdvalet kallas i Dalarna, har också kostat mer än beräknat.

– Vi har också hört att skatteintäkterna var lägre än beräknat under 2010, säger Kerstin Erlandsson.

Vårdförbundet i Dalarna har inte fått någon information om läget av landstingsledningen, och i dag sitter den i möte bakom stängda dörrar. Kerstin Erlandsson väntar spänt på information om vad som väntar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida