Tusentals riskerar jobben

Flera landsting planerar stora neddragningar. Enbart på Karolinska universitetssjukhuset får 600 gå.

De flesta landsting försöker undvika uppsägningar genom att använda anställningsstopp, inte förlänga vikariat och låta personal gå i pension. Men på tre ställen har arbetsgivaren varslat om uppsägningar:

  • På Karolinska universitetssjukhuset blir 600 fast anställda av med jobbet lagom till sommaren. Förhoppningen är dock att klara en del med naturlig avgång.
  • Norrbottens läns landsting har varslat 100 medarbetare.
  • I Sundsvalls kommun är ett tiotal sjuksköterskor varslade. Kramfors och Timrå kommuner har också övertalighet, men hoppas lösa det utan uppsägningar.

Övriga landsting och regioner har inte varslat ännu, men planerar stora neddragningar.

I Västra Götalandsregionen ska drygt 1 000 personer inom slutenvården bort under våren, varav 600 från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Skaraborgs sjukhus gör sig av med 200–250 tjänster och Södra Älvsborgs sjukhus med 200. Bemanningen ska ses över i flera kommuner.

– Arbetsgivarna tänker kortsiktigt. De funderar över huvud taget inte på hur neddragningarna kommer att inverka på patientsäkerheten eller rekryteringsmöjligheterna till yrkena i framtiden, säger Inger Levin, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland.

Landstinget Blekinge planerar att minska personalstyrkan med 300–400 personer under tre år. På Blekingesjukhuset i Karlskrona och Karlshamn diskuteras en neddragning av 45 vårdplatser.

Landstinget Kronoberg vill ta bort ett 30-tal tjänster från Centrallasarettet i Växjö.

Landstinget Västernorrland kommer att minska personalstyrkan på Örnsköldsviks sjukhus med 300 personer, varav 50 sjuksköterskor.

Landstinget Sörmland vill kapa 450 årsarbetare under en treårsperiod och hoppas lösa det med naturlig avgång.

Landstinget i Värmland planerar att ta bort 300 tjänster i år och ett par hundra nästa år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida