Vårdförbundet kämpar för frukt och julklapp i Uppsala

Frukt, fika och bidrag till arbetsskor dras in — liksom julklappen. Men landstingets sparplaner har inte diskuterats med facket. Nu överväger Vårdförbundet i Uppsala att ta strid.

11 november 2008

Som Vårdfacket tidigare har berättat brottas landstinget i Uppsala med stora ekonomiska problem. Bland annat ska 200 årsarbeten bort från Akademiska sjukhuset.

Men nu visar det sig att jakten på kronor och ören gäller såväl högt som lågt. I år blir det ingen julklapp och från årsskiftet ska fruktkorgar, morgonmackor och bidrag till arbetsskor försvinna.

– Helt obegripligt. Man drar in på det som betyder mycket för arbetsmiljön, säger Agneta Wiberg, Vårdförbundets avdelningsordförande i Uppsala.

Diskuterades inte med facket

Beslutet är daterat 16 oktober, men den fackliga samverkan skedde först en vecka senare. Därför överväger Vårdförbundet lokalt nu att lämna in en tvisteframställan.

Division kirurgi har redan genomfört besparingarna. Sjuksköterskan Elin Essemyr på kirurgavdelning 70A1 reagerar mot att snålheten får bedra visheten.

– Bra skor är jätteviktigt för oss som går så mycket. Att dra in det är dumt i slutänden. Det känns som att de gör desperata grejer nu, säger hon.

Däremot kommer hon inte att sakna julklappen lika mycket. Förra årets halssmycke tyckte hon inte var någon större hit.

Avdelningschefen Anna Karlsson tycker att det var lika bra att ta bort fruktkorgar och annat redan nu, trots att förändringen ska gälla från och med årsskiftet. Numera serveras smörgåsar bara på fredagar.

– Det är inget att gå och dra på när budgeten är dålig, säger hon.

Hon uppskattar att besparingen motsvarar ett antal tusenlappar hittills.

Obesvarade frågor

Vårdförbundet i Uppsala väntar fortfarande på fler detaljer kring de 200 årsarbeten som ska bort.

– Motsvarar det lika många anställda? Under hur lång tid ska de försvinna? Det är exempel på frågor vi vill ha svar på, säger Agneta Wiberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida