gott nytt år

Det här var Vårdfokus mest lästa artiklar 2017

Det här var Vårdfokus mest lästa artiklar 2017
Artikeln om hur de många skottskadade påverkar de anställda på sjukhuset i Malmö blev Vårdfokus mest lästa under 2017. Foto: Anders Olsson.

"Självklart är jag rädd". Sjuksköterskan Carinas berättelse om hur det är att vårda skottskadade på sjukhuset i Malmö berörde många. Det blev Vårdfokus i särklass mest lästa artikel under året. Andra artiklar som väckte stort intresse handlade om terrordådet på Drottninggatan, om löner och nya metoder i vården.

29 december 2017

Vilka av våra mest lästa artiklar har du missat? Nu får du en ny chans att läsa dem när vi presenterar listan över 2017 års mest lästa artiklar från Vårdfokus webb. Några av dem är faktiskt skrivna tidigare men har blivit fortsatt mycket lästa även i år.

1. ”Man vänjer sig aldrig”
Sent på kvällen får sjuksköterskan Carina ett samtal från iva. De kommer inom kort att lämna över en ung kriminell patient som nyligen blivit skjuten med flera skott i buken. Carina har vårdat skottskadade förr. Ändå känner hon hur någonting i magen slår knut på sig själv.

2. Outforskad kroppsdel (2016)
Förlossningsskador. En tumme i slidan för att ?kunna bajsa. Dåligt sex och omöjliga knip­övningar. Kvinnor har större problem efter vaginala förlossningar än vad vården tidigare förstått.

3. Hon ledde den akuta vården i city efter dådet

Viktoria Lenander var sjukvårdsledare på katastrofplatsen. Foto: Alexander Donka.

Ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander hade hoppat in på ett extrapass på fredagen. Då kom larmet som skakade Sverige. Under tre minuter i den tjutande ambulansen på väg till platsen samlade hon sig för sin roll som sjukvårdsledare.

4. Så här mycket får nyexaminerade sjuksköterskor i lön (2016)
Nu börjar vi se trender i Vårdfokus kartläggning av ingångslönerna. Mer än 350 nyutbildade sjuksköterskor har hittills rapporterat in sin första lön. Det visar att storstäderna leder löneligan.

5. Barnmorska sa upp sig efter uttalanden på Facebook
Barnmorskan Li Gärtner Lundin kände sig hårt ifrågasatt av cheferna för att hon gått ut med sin kritik. ”När man är ny ska man tydligen vara tyst och gilla läget”, säger hon. Problemet var att hon inte klarade att hålla tyst.

6. Huvudvärk under graviditet kräver vaksamhet (2014)
Vanlig eller farlig huvudvärk? Vårdpersonal måste känna till att vissa typer av huvudvärk kan ha ovanliga och allvarliga orsaker.

7. Sjuksköterska kom på ny metod att sätta kateter
Genom att spruta in koksalt när katetern förs in går det lätt och gör mindre ont på patienten. Likaså när urinkatetern sedan ska dras ut. Uppfinningen är CE-märkt och ska nu utvärderas på sjukhusavdelningar.

8. Sjuksköterskor ljuger på jobbet
Ljuger du på jobbet? Det är du inte ensam om. Sjuksköterskor ljuger för att lösa problem, skydda patienten, arbetsplatsen och sig själva. Men det tär mentalt.

9. Här får nya sjuksköterskor bäst betalt (2016)
Med uppgifter från över 600 nyexaminerade sjuksköterskor har Vårdfokus skapat en första-lönen-karta. Klicka dig fram och se vad arbetsgivarna betalar där just du bor och jobbar.

10. Kan vi inte sluta ”sätta nål”?
Patienter blir skrämda ?i onödan, anser anestesisjuksköterska Susanne Östman, som med det här debattinlägget vill få kolleger att tänka till.

Med det önskar vi alla våra läsare Gott nytt år! Och lovar att återkomma 2018 med nya intressanta och viktiga reportage.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida