Akutsjukhusen ställer in operationer under flera veckor

Akutsjukhusen ställer in operationer under flera veckor
Endast akuta operationer under långledigheten. Arkivbild: Colourbox

Vården går på sparlåga när sjukhusen tvingas prioritera cancerkirurgi och akut verksamhet under julledigheten.

Alla de röda dagarna mitt i veckorna framöver ökar trycket på akutsjukvården. De stora regionsjukhusen i landet drar ned på den planerade vården för att klara av de akuta operationerna under perioden 20 december till 6 januari, enligt en granskning i SVT.

Det gäller Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, Universitetssjukhuset i Örebro, Norrlands universitetssjukhus i Umeå och sjukhusen i Skåne.

Planerade knä- och höftledsoperationer är typiska exempel på operationer som får stå tillbaka.

Personalbrist

Vårdförbundet i både Skåne och Stockholm betonar att den ansträngda situationen är en följd av att inte fler anställts.

– Neddragningarna nu beror på personalbrist, främst sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Klarar man inte att täcka behoven en vanlig vardag så går det inte under julveckorna. Karolinska har haft massor med vårdplatser stängda hela hösten. Det är på ett sätt bra för patientsäkerheten att man nu väljer att skjuta upp saker som kan vänta. Frågan är hur länge de patienterna kan vänta, en del har redan stått i kö länge. Knä- och höftpatienterna kan få sämre status under tiden, med mer smärta och felbelastning, säger Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Stockholm.

Inget extraordinärt

Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av de stora regionsjukhusen som ställer in all planerad vård, förutom halvakuta behandlingar som cellgiftsbehandling.

– Det är inget extraordinärt i år. Vi brukar skjuta på alla planerade ingrepp som kan dröja utan att vara till men för patienterna. Men det blir extra tydligt då de röda dagarna ligger i mitten på veckorna i år. Den akuta sjukvården fortsätter som vanligt, säger Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida