Allt fler sjuksköterskor söker sig till Skånes universitetssjukhus

Allt fler sjuksköterskor söker sig till Skånes universitetssjukhus
Enligt sjukhusledningen på Skånes universitetssjukhus är tillgången på sjuksköterskor nu så pass god att man hoppas ha kunnat öppna hundra vårdplatser till i mars. Arkivbild: Anders Olsson

Enligt ledningen kan hundra vårdplatser snart öppnas igen. Vårdförbundet är dock skeptiskt till om prognosen verkligen håller.

– Det återstår att se. Så vitt vi vet har ingen förändring av personalpolitiken skett. Men visst, om det stämmer är det en ljusning, säger Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten.

Sedan i somras har det saknats minst 100 sjuksköterskor och lika många vårdplatser vid Skånes universitetssjukhus. Siffrorna har varierat. Enligt Vårdförbundet hålls i nuläget 160 platser stängda, som egentligen skulle ha varit igång.

Flera initiativ från ledningen

För att locka fler att stanna kvar och rekrytera nya har sjuksköterskor på speciellt vårdtunga avdelningar fått ett generellt lönetillägg på 1 500 kronor i månaden, de som har valt att ta extrapass har fått lite mer betalt och från april i år höjs ingångslönerna till 23 500 kronor. Från och med i år har sjuksköterskor också fått möjlighet att utbilda sig genom en så kallad utbildningsanställning.

Enligt ledningen börjar dessa satsningar nu ge resultat. I en intervju i Sveriges Radio P4 Malmöhus berättar sjukhuschefen Jan Eriksson att man redan under januari räknar med att kunna öppna 45 vårdplatser och ytterligare 54 platser under de två nästkommande månaderna. Dock kommer fortfarande 30 vårdplatser att fortsatt vara stängda.

– Det känns som det har skett en vändning, säger han i inslaget.

Försiktigt skeptiskt

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Skåne, är dock skeptisk till om prognosen verkligen kommer att hålla.

– Vi förhåller oss försiktigt skeptiska. Vi har inte sett att villkoren har färändrats till det bättre. Fortfarande råder samma dåliga villkor som tidigare. Övertidsproblematiken är densamma och arbetsvillkoren och lönerna är lika dåliga som de varit under en längre tid nu, säger han till Vårdfokus.

Han menar att många av de åtgärder som gjorts sedan i höstas är av tillfällig karaktär. Och även om man lyckas locka fler sjuksköterskor poängterar han vikten av att behålla dem som redan är anställda.

– Men om det är som sjukhuschefen säger så tycker vi att det är bra, säger Mats Runsten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida